Kui Sulle meeldivad loomad, ühenda hoidmine ja raha teenimine

15.07.2024

Kui Sulle meeldivad loomad, on see supervõimalus ühendada omavahel kaks meeldivat asja: käia koertega jalutamas või nende eest hoolitseda kuni omanikud on kodust ära ja selle eest raha teenida.

Kuidas leida usaldusväärne hoidja?

Igal tõul on oma eripärad õpetamise, toitumise, käitumise ja iseloomuga – sellega tuleb arvestada. Lemmiklooma on kohustus, kes vajab pidevat tähelepanu ja valvet. Tihedat õues käimist, kannatlikku meelt ja tegelemist.

Kus lemmiklooma hoid korraldada?

Kui otsite oma lemmikloomale hoidjat, seisate sageli valiku ees: kas viia lemmikloom hoidja koju või kutsuda hoidja oma koju. Mõlemal valikul on omad plussid ja miinused, mida tasub kaaluda. Hoidja kodus hoidmine on hea valik, kui Sinu lemmikloom kohaneb uues keskkonnas hästi. Teise võimalusena võite valida hoidja, kes tuleb Sinu koju. See valik sobib eriti hästi lemmikloomadele, kes eelistavad tuttavat keskkonda ja kelle lemmikloom tunneb end oma kodus kõige mugavamalt ja turvalisemalt. Valiku tegemisel mõelge lemmiklooma tõu eripäradele.

Kas välja valitud koerajalutaja meeldib Sinu koerale?

Ükskõik kui palju Sulle ka see inimene meeldib, enne hoidja palkamist, tutvusta teda ka oma koerale. Vaata tema kehakeelt sinu koera juuresolekul ning jälgi kuidas su koer temasse suhtub. Koerad on väga head inimesetundjad ning sa saad kindlasti aru kui inimene su koerale ei meeldi. Soovituslik oleks lubada potentsiaalsel koerajalutajal viia su koer lühikesele jalutuskäigule kui sa ise koju jääd. Kui Su koer on nõus temaga kaasa minema, nii, et sina jääd koju, on see väga hea märk.

Kui palju on hoidjal kogemust?

Ole kindel, et Sinu lemmikloomahoidja on sellega enne tegelenud ning tal on kogemusi ka keerulistes olukordades. Hea oleks ka kui tal oleks kogemus just Sinu lemmiklooma tõuga. Ta peab oskama lugeda looma kehakeelt ning käitumist. Ta peab oskama vahet teha hirmul või agressioonil ning erutusel või lõõgastusel ning seda mitte ainult Sinu koera puhul, vaid ka teiste koerte puhul, keda jalutuskäigu ajal võib kohata.

Kas ta saab füüsiliselt sinu koeraga hakkama?

Koerajalutaja peab saama koeraga hakkama nii füüsiliselt kui vaimselt. Tal peab olema enesekindlus, et Sinu koeraga igas olukorras toime tulla, olenemata koera suurusest ja tõust. Pea meeles, et koerad tajuvad väga hästi kui inimene on ebakindel.

Kui pikad on jalutuskäigud?

Tavaliselt kipuvad jalutuskäigud olema 20-30 minuti pikkused ning need võivad sisaldada ka koerale järele minemise ning ära viimise aega. Kui Sinu koer vajab rohkem liikumist kui 20-30 minutit, siis otsi hoidja, kes suudab Sinu koera aktiivsuse tasemega sammu pidada.

Kas ta on usaldusväärne?

Koerajalutaja peaks olema täpne ning vastutustundlik. Jälgi kui kiiresti ta Sulle vastab ning kas ta saabub esimesele kohtumisele täpselt. Küsi soovitusi ning võta kindlasti vähemalt mõnega nendest ühendust ning küsi tema kogemuse kohta.

Kas ta jalutab Sinu koeraga üksinda?

See võib olla põhjuseks miks sa teda ei vali. Osad koerajalutajad tahavad saada mõne teise koerajalutajaga kokku ning jalutada siis koos. Lisaks võivad osad hoidjad jalutada korraga mitme koeraga. Kui Sa tahad, et su koeraga jalutatakse üksinda ning et ta saaks individuaalset tähelepanu, tee see koerahoidjale selgeks juba enne kokkuleppe sõlmimist. Kui sul pole selle vastu midagi, et ta käib jalutamas kas mitme koeraga või ühildab enda jalutuskäigu mõne teise koerajalutajaga, siis veendu, et tal on võimekus hoida koeri kontrolli all ning garanteerida nende ohutus.

Mis siis juhtub, kui ilm on kehv?

Küsi koerajalutajalt mida ta plaanib teha kehva ilma puhul. Loomulikult Sa ei taha, et su koer on jalutuskäigul suure äikese- või lumetormiga aga tavapärane vihm või lumi ei peaks tähendama, et su koer jalutama ei saa.

Kas su koerajalutaja elab läheduses?

Koerajalutaja, kes elab läheduses on suurema tõenäosusega täpselt kohal ning samuti saab minna su koeraga jalutama ka kui näiteks sinu ajakava peaks muutuma ning on vaja täiendavat jalutuskäiku. Lisaks on ta ümbruskonnaga rohkem tuttav ning teab kohalikke jalutusradasid, mis võivad su lemmiku jalutuskäigu muuta nauditavamaks. Mõned koerad tahavad vaheldust oma jalutusradadele, teised aga ootavad just sama rada iga päev. Anna talle varakult teada oma koera eelistustest.

Kas ta on valmis ka hädaolukordadeks?

Sinu koerajalutaja peaks uurima hädaolukordade kohta. Kindlasti anna talle oma veterinaari kontakt ning palu tal minna kohe kiirabisse, kui jalutuskäigul peaks midagi erakorralist juhtuma.

Lemmiku kasutusjuhend

Hea kasutusjuhend on loomahoidjale suureks abiks. Kui looma elukorralduse detailid ainult korra üle rääkida, jääb sellest natuke väheks. Kes mida sööb ja mis kell, kui palju, kus magab, kuhu tuleb keegi jätta kui kodust ära lähed, mis rihmaga keegi jalutama viia, millist snäkki kellelegi anda? Lisaks ka muud majapidamisega seotud asjad, mis on hea juhendisse kirja panna. Nii on endal süda rahulikum ja loomahoidja/majahoidja ei pea Sulle iga pisiasja pärast helistama või sõnumit kirjutama. Kindlasti tasub kirja panna ka eriolukorraks tähtsamad telefoninumbrid ja kontaktisikud (nt. kui loomadel on tervisega seotud muresid). Kirjalik kasutusjuhend on suureks abiks.